DE NEUS
De neus bestaat uit drie lagen, van buiten naar binnen. Aan de hand van een vergelijking met een huis leggen we de gelaagde structuur van de neus uit. De huid over de neus heeft verschillende diktes. Het is dun over de neusbrug, maar dikker over het onderste derde deel van de neus. Sommige patiënten hebben een dunne huid, anderen hebben een dikke huid. De huid kan worden gezien als de bekleding of verf die het huis bedekt. Als de bekleding dik is, zullen de onderliggende structuren (kraakbeen en bot) minder uitgesproken zijn. Bij een dunne coating zijn de onderliggende structuren duidelijk zichtbaar en zijn kleine onregelmatigheden zichtbaar voor het oog.

KRAAKBEEN- EN BOTSTRUCTUUR
Groene pijl > botten van de bovenkaak (jukbeen) en neusbeenderen
Blauwe pijl > septum bevestigd aan het bovenste laterale kraakbeen
Rode pijl > onderste laterale kraakbeen
De neus wordt ondersteund door de bot- en kraakbeenstructuur. Het bovenste deel van de neus wordt ondersteund door de botten van de bovenkaak (jukbeen en neusbeenderen).
Het middelste derde deel van de neus wordt ondersteund door het septum dat vastzit aan het bovenste laterale kraakbeen. Deze kraakbeenderen ondersteunen het middelste deel van de neus. Verlies van ondersteuning leidt tot een zadelneus, een misvorming waarbij de neusbrug is ingestort, of in sommige gevallen tot een septumperforatie (gat in het septum).
Het onderste derde deel van de neus wordt ondersteund door het onderste derde deel van het laterale kraakbeen. Deze kraakbeenderen zijn gebogen en staan in een hoek naar buiten om de karakteristieke vorm te geven aan de punt en een deel van de zijkanten van de neusgaten (alar). Ze helpen de punt en neusgaten (alar) van de neus te ondersteunen.
Het neustussenschot bij het bovenste kraakbeen, het onderste kraakbeen en de neusbeenderen bepalen de vorm van de neus (dit wordt ook enigszins beïnvloed door de dikte van de huid).

IN
De binnenste laag van de neus bestaat uit huid en slijmvliezen. Het is een vitale laag van de neus en kan worden beschouwd als de fundering van het huis. Eventuele tekortkomingen (scheuren of gaten) zorgen ervoor dat bacteriën die normaal gesproken in de neus worden meegedragen, de middelste structuur van de neus kunnen infecteren, waardoor het kraakbeen van de neus beschadigd raakt en de ondersteunende structuur verzwakt. Bovendien genezen deze openingen door littekenvorming en samentrekking, waardoor de neus, die mobiel is, verdraaid raakt en de neusgaten smaller worden. Dit kan de ademhaling belemmeren en externe neusmisvorming veroorzaken. Dit kan worden vergeleken met een gebrekkige fundering in een huis die leidt tot verzakking.