De cocaïne neus

Neusletsel veroorzaakt door cocaïne gebruik


Bel naar +31(0) 850 290 829 voor een afspraak
Natuurlijk resultaat
EAFPS gecertificeerd
20 jaar ervaring
Persoonlijk behandelplan

Reconstructieve operatie

Geen enkele reconstructieve operatie zal succesvol zijn als de patiënt niet stopt met het gebruik van cocaïne. De eerste allerbelangrijkste stap is het stoppen van het gebruik van cocaïne. In veel opzichten komt het neusletsel veroorzaakt door cocaïne overeen met het proces van de vasculitisneus. Het is belangrijk om op te merken dat cocaïne een ontstekingsproces in de neus kan veroorzaken wat kan blijven bestaan, ook nadat de patiënt is gestopt met het snuiven van cocaïne. Symptomen zijn slijmvliesbloedingen, benauwdheid, korstvorming in de neus en soms neuspijn. Dit zijn allemaal tekenen van actief cocaïnegebruik. Naarmate het cocaïnegebruik doorgaat, wordt de cyclus van ontsteking en genezing voortgezet. Het kraakbeen in het septum zal als bijkomstigheid verzwakken door de ontsteking. Dit kan leiden tot een septumperforatie (gat in het septum).


Bel naar +31(0) 850 290 829 voor een afspraak

Online consult boeken

 

Boek een gratis virtueel consult voor Rhinoplasty, Revision Rhinoplasty, en Neus Reconstructie.

Boek jouw behandeling online

Neusletsel veroorzaakt door cocaïne gebruik

Naarmate de perforatie groter wordt, ontstaat er verdere verzwakking in het middelste deel van de neus en dit kan dit leiden tot een zadelneusvervorming. Naarmate het tussenschot meer en meer beschadigd raakt, kan de zadelvervorming verergeren. De neus verkort en de punt van de neus draait naar boven. Bij een verdere cyclus van ontsteking en genezing breidt de schade aan de neus zich uit tot de binnenbekleding van de neus. Deze krimpt door littekens en er treedt een verdere verkorting van de neus op. Bij verder gebruik kan de columella (de huidreep tussen de neusgaten) van de neus langzaam verdwijnen. Het eindresultaat is een verkorte neus met defecten in de binnenlaag van de neus en het kraakbeenframe, ofwel een totale neusverzakking.

 

Totale instorting van de neus als gevolg van vasculitis 

Bij langdurig gebruik van cocaïne kan het harde gehemelte afslijten, waardoor er een fistel van de mond in de neus komt. Wanneer dit gebeurt kan er bij het drinken vloeistof uit de mond in de neus lekken. Als de patiënt eenmaal gestopt is met cocaïnegebruik, kunnen deze misvormingen aan de binnenbekleding, het neuskraakbeenframe en de huidbedekking worden hersteld. Het benodigde type reconstructie zal afhangen van de ernst van de misvorming van de zadelneusvervorming, variërend tussen een eenvoudige reconstructiemiddelmatige reconstructie en complexe reconstructie (gedeeltelijke neusamputatie of gedeeltelijke rhinectomie).

Uitvoerende artsen

CALLUM FARIS

KNO-arts en specialist in plastische en reconstuctieve aangezichtschirurgie

HADE VUYK

KNO-arts en specialist in plastische en reconstuctieve aangezichtschirurgie

AFSPRAAK MAKEN? LAAT UW NUMMER ACHTER EN WIJ BELLEN U TERUG

Naam(Vereist)