Zadelneusvervorming en de correctie ervan

Een zadelneus misvorming is geen ziekte. Het is de klinische verschijning van de neus die optreedt na verlies van steun van de neus, door het verdwijnen van het neustussenschot. Dit gebrek aan steun geeft een typische holte aan de neusrug in het zijaanzicht (profiel) – zoals de vorm van het zadel van een paard, vandaar de term ‘zadelneusvervorming’. Deze vervorming veroorzaakt geleidelijk aan meer ademhalingsmoeilijkheden voor de patiënt. Daarnaast is de uiterlijke verandering voor de meeste patiënten zeer ingrijpend en moeilijk.

Zadelneus

Elk proces dat het tussenschot verzwakt kan een zadelneusvervorming veroorzaken:

  • Overresectie/verwijdering van het septum als gevolg van een slecht uitgevoerde septoplastiek, / neuscorrectie
  • Een beschadiging van het septum door het gebruik van cocaïne
  • Vasculitis die het septum heeft verzwakt door ontsteking
  • Grote perforaties in het neustussenschot

 

Om de zadelneus te corrigeren moet het tussenschot weer worden opgebouwd om het middengedeelte van de neus te ondersteunen. Dit doen we door kraakbeen uit het oor of de rib te halen en te transplanteren in de neus.

 

Er zijn verschillende manieren van aanpak voor zadelneusvervormingen. De meeste vervormingen kunnen met een ingreep worden gecorrigeerd tijdens een dagopname. Extreme gevallen kunnen meer dan één ingreep vereisen om de neus met succes te reconstrueren.


Bel naar +31(0) 850 290 829 voor een afspraak

Verzakking

Verzakking van de neus als gevolg van vasculitis (ontsteking van de wanden van bloedvaten) dat een ernstige misvorming van de neus heeft veroorzaakt. Dit is in één operatie gereconstrueerd met ribkraakbeen.

Uitvoerende artsen

CALLUM FARIS

KNO-arts en specialist in plastische en reconstuctieve aangezichtschirurgie

HADE VUYK

KNO-arts en specialist in plastische en reconstuctieve aangezichtschirurgie

AFSPRAAK MAKEN? LAAT UW NUMMER ACHTER EN WIJ BELLEN U TERUG

Naam(Vereist)