Specialisten voor de behandeling en correctie van neusvervormingen

Zadelneusvervorming en de correctie ervan

Zadelneusvervorming en de correctie ervan

Een zadelneus misvorming is geen ziekte het is de klinische verschijning van de neus die optreedt na verlies van steun van de neus door het verdwijnen van het neustussenschot. Dit gebrek aan steun geeft een typische holte aan de neusrug in het zijaanzicht (profiel) - zoals de vorm van het zadel van een paard, vandaar de term 'zadelneusvervorming'. Deze vervorming veroorzaakt geleidelijk aan meer ademhalingsmoeilijkheden voor de patiënt. En de uiterlijke verandering is voor de meeste patiënten zeer ingrijpend en moeilijk.

Elk proces dat het tussenschot verzwakt kan een zadelneusvervorming veroorzaken:

  • Overresectie/verwijdering van het septum als gevolg van een slecht uitgevoerde septoplastiek, / neuscorrectie
  • Een beschadiging van het septum door het gebruik van cocaïne
  • Vasculitis die het septum heeft verzwakt door ontsteking
  • Grote perforaties in het neustussenschot

Om de zadelneus te corrigeren moet het tussenschot weer worden opgebouwd om het middengedeelte van de neus te ondersteunen. Dit doen we door kraakbeen uit het oor of de rib te halen en te transplanteren in de neus.

Er zijn verschillende manieren van aanpak voor zadelneusvervormingen. De meeste vervormingen kunnen met een ingreep worden gecorrigeerd tijdens een dagopname. Extreme gevallen kunnen meer dan één ingreep vereisen om de neus met succes te reconstrueren.

Zadelneus misvorming 

Met dank aan Dr. Vuyk

Verzakking van de neus als gevolg van vasculitis (ontsteking van de wanden van bloedvaten) dat een ernstige misvorming van de neus heeft veroorzaakt. Dit is gereconstrueerd met ribkraakbeen in één operatie.

Replace all of the septum and upper laterals

Met dank aan Dr. Vuyk

Indien nodig kan ribkraakbeen worden gebruikt en gemodelleerd om het hele tussenschot en de bovenste zijkanten volledig te vervangen (indien nodig, zoals hierboven aangegeven). De gele pijl geeft aan dat het litteken genezen is, bij vrouwen is dit litteken verborgen onder de borstplooi (zonder de vorm van de borst te veranderen).