Specialisten voor de behandeling en correctie van neusvervormingen

Voorhoofdsflap Reconstructie

Voorhoofdsflap Reconstructie

Onbrekende huid- en kraakbeenstructuur

Met dank aan Dr. Vuyk

In dit voorbeeld ontbreekt de huid- en kraakbeenstructuur. Het framewerk moet worden vervangen.

De eerste operatie

Het kraakbeen wordt vervangen door een klein stukje kraakbeen uit het oor. Hierdoor wordt het neusgat qua sterkte hersteld zoals het voorheen was.

Vervolgens wordt de huid vervangen. Dit wordt gedaan met huid van het voorhoofd (een voorhoofdsflap). Van het voorhoofd wordt een strookje huid losgesneden en deze blijft ter hoogte van de wenkbrauwen zitten - dit nomen we de voorhoofdsflap. Deze huid wordt vervolgens over de neus gevouwen om de verloren huid van de neus te vervangen (zie tekening). Er is een huidbrug (blauwe pijl) die 3 weken lang op de neus moet blijven zitten.

Voorhoofd Flap Reconstructie Eerste bewerking

Met dank aan Dr. Vuyk

De tweede operatie

Na 3 weken heeft de nieuwe huid over de neuspunt (afkomstig van het voorhoofd) bloedtoevoer gekregen vanuit de neus. De huidbrug van de voorhoofdsflap kan veilig worden gebruikt op de neus. Vervolgens is de neus gereconstrueerd. Een zeer dun verticaal litteken op het voorhoofd is na deze operatie gevormd door het gebruik van de flap. In dit geval heeft het geresulteerd in een symmetrische neus met normale neusademhaling, geen neusgatvernauwing of neusgatterugtrekking.

Waarom doen we het op deze manier?

We doen dit omdat de huid van de neus beperkingen heeft. Wanneer er een grote huidafwijking aanwezig is, is er niet voldoende overtollige huid op de neus zelf aanwezig om in de huidafwijking te voorzien, zonder de neus te verdraaien (wat bovendien neusverstopping zou veroorzaken). We moeten dus de huid van buiten de neus halen.

Waarom gebruiken we de voorhoofdshuid?

We gebruiken de voorhoofdshuid omdat deze de beste kleur- en huidtextuur match heeft voor de huid op uw neus.

Maar ontstaat er een litteken op mijn voorhoofd?

Ja, er zit een fijn verticaal litteken op het voorhoofd. Dit geneest gelukkig meestal heel goed en onopvallend. Voor het merendeel van de patiënten is dit litteken geen groot probleem in overweging met de behaalde positieve uitkomst van de neusreconstructie. Sommige mensen zullen hun haar veranderen en wat meer lokken over het voorhoofd laten vallen, zodat het litteken minder zichtbaar is.

Compromis en keuzes

Neusreconstructie gaat over compromissen en keuzes. De neus is veel opvallender dan het voorhoofd. We accepteren dus een dun verticaal litteken op het voorhoofd om de best mogelijke neusreconstructie te verkrijgen. Een correct uitgevoerde voorhoofdsflap laat een bijna onopvallend litteken op het voorhoofd achter, dat zelden een probleem is voor de patiënt.