Specialisten voor de behandeling en correctie van neusvervormingen

Perforatie van het septum (gat in het tussenschot)

Perforatie van het septum (gat in het tussenschot)

Septalische perforaties kunnen ontstaan door:

  • Verkeerd uitgevoerde operaties aan de neus
  • Vasculaire ziekten
  • Overmatig neuspeuteren/ rhinotillexomania
  • Cocaïne gebruik
  • Een onbekende oorzaak (50% is idiopathisch)

Perforaties kunnen minimale, maar ook behoorlijke functionele symptomen voor de patiënt veroorzaken

Kleine perforaties kunnen een fluittoon veroorzaken als een patiënt door de neus ademt. Grote perforaties veroorzaken meestal geen fluittoon, maar ze veroorzaken wel een gevoel van verstopping en dragen bij aan neuskorstvorming. Dit kan zeer hinderlijk zijn voor de patiënt. Correctie van een septum perforatie is afhankelijk van de grootte van de perforatie.

Perforatie van het septum 

Kleine perforaties zijn te corrigeren met een één fase (2 uur durende) operatie met een hoog slagingspercentages > 90%.

Septum Perforatie diagram 

Het diagram toont de binnenbekleding van de neus aan beide zijden van het tussenschot om het gat te sluiten en een kraakbeentransplantaat om het gat in het frame te repareren.

Kleinere tot middelmatige perforaties tot 3 cm kunnen worden gerepareerd met flappen aan de binnenkant van de neus en kraakbeentransplantaat uit uw oorkraakbeen (zie onze groepspublicaties over septalaire perforatie). Zeer grote perforaties groter dan 3-4 cm kunnen nog steeds operatief gesloten/gerepareerd worden, maar dit is wel veel ingewikkelder.

Er zijn verschillende manieren van aanpak voor de zadelneusvervorming. Het merendeel kan echter in een één fase operatie worden gecorrigeerd. Sommige ernstigere vormen hebben meer dan één fase nodig om het deel van de neus te reconstrueren. We hebben aanvullende technieken om grote septalaire perforaties te repareren die niet in aanmerking komen voor sluiting/reparatie door middel van standaard technieken.

Septum perforatie

Techniek die gebruikt wordt om perforaties te sluiten (met uitzondering van de zeer grote perforaties).