Specialisten voor de behandeling en correctie van neusvervormingen

De vasculitis neus

De vasculitis neus

Wij voeren een neusreconstructie uit naeen neusklachten als gevolg van vasculitis zoals Granulomatose met polyangiitis (GPA), ook bekend als de ziekte van Wegener of granulomatose van Wegener, of andere reumatologische aandoeningen.

Het eerste belangrijke aandachtspunt is dat elke interventie zal worden uitgevoerd in samenwerking met uw reumatoloog. Chirurgische ingrepen worden ingepland tijdens een periode van inactiviteit 'remissie' of wanneer het ziekteproces is overgegaan in langdurige remissie.

Vasculitis zoals de ziekte van Wegener veroorzaakt een ontsteking van de middelgrote en kleine bloedvaten. In de neus veroorzaakt dit ontstekingen in de muscosa. Dit resulteert in een cyclus van ontsteking en genezing met granulatie (helend) weefsel en dit leidt tot littekens. Het proces is onderhevig aan de bacteriën die in uw neus aanwezig zijn en dit proces versterken.

Naarmate dit proces vordert is er vaak sprake van stapsgewijs progressief letsel aan de neus; slijmvliesbloedingen, neusverstopping, korstvorming in de neus en af en toe pijn aan de neus. Dit zijn allemaal tekenen van ziekteactiviteit en vereisen een medisch onderzoek bij uw reumatoloog. Endoscopisch onderzoek van uw neus en bloedonderzoek zoals CRP, cANCA. PR3 MPO zijn nuttig bij de controle van de ziekteactiviteit.

Aangezien de cyclus van ontsteking en genezing verdergaat, wordt het kraakbeen van het tussenschot verzwakt door het ontstekingsproces. Dit kan leiden tot een septumperforatie (gat). Naarmate deze perforatie groter wordt, kan het in sommige gevallen leiden tot een verzwakking van de ondersteuning van het middelste deel van de neus en dit kan weer leiden tot een zadelneusvervorming van uw neus.

Het inzakken van de neus

Het inzakken van de neus als gevolg van een vasculitisch proces dat een ernstige misvorming van de neus heeft veroorzaakt, gereconstrueerd met ribkraakbeen in één operatie.

Als het tussenschot progressief wordt beschadigd, verergert de zadelneusvervorming en kan de neus verkort worden en de punt van de neus naar boven draaien.

Bij verdere schade als gevolg van een cyclus van ontsteking en genezing begint de binnenbekleding van de neus door de littekens te krimpen en treedt een verdere verkorting van de neus op.

Het eindresultaat is een verkorte naar buiten gedraaide neus met een tekort in de binnenlaag van de neus en het kraakbeenframewerk. Let op: slechts een klein deel van de patiënten met vasculitis ontwikkelt een zadelneusvervorming.

Bij een zeer kleine minderheid van de patiënten kan deze ontsteking zich over de volledige dikte uitstrekken (alle drie de lagen van de neus) en dit resulteert in een gat (fistel) tussen de huid en de neus (neusholte). Deze patiënten hebben dan tekorten in alle drie de lagen van de neus (huid, kraakbeen, voering).

Het type reconstructie zal afhankelijk zijn van de ernst van de misvorming voor correctie van de zadelneus van een middelgrote neusreconstructie tot een grote gezichts- en (neus)reconstructie. De vormverandering kan worden hersteld met een operatie wanneer de patiënt in remissie is.

Zie ons artikel voor vasculitis.org.uk